Miten lapsen tulisi oppia uimaan?
10.11.2023 klo 14:14Miten lapsen tulisi oppia uimaan?
Eevaliisa Anttila, tietokirjailija ja Uimakoulu Pikku Joutsenen johtaja
Olen huomannut, että vauvauinnissa lapsista tulee usein ja helposti tekemisen kohteita vanhempiensa käsittelyssä. Lapsille ”teetetään asioita” sen sijaan että tukisimme heitä treenaamaan itse sillä hetkellä tärkeitä kehitysvaiheita. Tämä ei ole vanhemmilta tahallista toimintaan vaan usein syy siihen on tietämättömyydessä tai vanhojen tapojen noudattamisessa. Halutaan että vauvauinti tuntuu toiminnalliselta eikä vain ”kellotella” ja leikitä. Meidän tulee olla tästä tietoisia ja muuttaa käyttäytymistämme, koska vauvan passiivinen liikuttelu ei hyödytä häntä psykomotorisesti nyt eikä sillä ole merkitystä lapsen kehittymiseen tulevaisuudessa. Vauvauinti voi kuitenkin olla uskomattoman hieno kehitysareena sekä aikuiselle että lapselle. Jokaisen perheen pitäisi päästä kokemaan yhdessä tämä oppimisen riemu vedessä.
Haluamme Uimakoulu Pikku Joutsenessa opettaa vanhemmille ”vesivanhemmuutta”, jota he pystyvät siirtämään myös päivittäiseen vuorovaikutukseensa lapsensa kanssa. Kun äiti ja isä kokevat, miten lapsi pikkuhiljaa luo hyvän suhteen veteen, se lisää myös perheen sisäistä kiintymystä. Tiedämme sen kokemuksesta. Ja tämä prosessi luo hyvän pohjan terveelle itsetunnolle. Vauvauinnin tavoitteet ovat kokonaisvaltaisia: haluamme tukea lapsen kehitystä psykomotorisesti, henkisesti ja sosiaalisesti. Haluamme myös, että lapset oppivat uimaan, oppivat oppimaan ja että he oppivat nyky-yhteiskunnalle niin tärkeät vuorovaikutustaidot. Lisäksi toivomme, että he olisivat osaltaan rakentamassa parempaa maailmaa niin, että he osaisivat arvostaa ihmisyyttä, esteettisyyttä, ekologisuutta sekä elää terveellisesti ja kokea empatiaa. Eikö?
Tämän johdosta keskitymme hyödyntämään veden ominaisuuksia ja lapsen valtavaa oppimiskykyä niin, että lapsi on iloinen oppiessaan. Viimeisimpien neurofysiologisten tutkimusten mukaan lapsi oppii parhaiten leikin kautta lempeillä menetelmillä. Vauvan synnynnäinen sukellusrefleksi ja luontainen positiivinen suhtautuminen veteen edesauttaa uimaan oppimista varhaisessa vaiheessa ja näiden kaikkien muiden, hyvien kasvutavoitteiden saavuttamista.